Invoering (Wwz) Wet Werk en Zekerheid

Geplaatst op Dit bericht is geplaatst in Nieuws

Voorzitter, ik zou een ellenlang betoog kunnen houden waarom wij Den Haag graag wakker zouden willen schudden, hoewel dit eigenlijk niet bij de plaatselijke politiek thuis hoort.
Maar gezien de maatschappelijke onrust die er ontstaan is, lijkt ons het verstandig om dit toch te doen.
Terug naar het begin ik ga geen lang betoog houden maar zal proberen aan de hand van drie praktijk voorbeelden u te overtuigen, om ook met deze motie mee te gaan.

Voorbeeld 1
kinderopvangEen jong stel hij werkt, zij is werkzaam in de kinderopvang op basis van een nul urencontract. Willen graag gaan samenwonen.

Haar nul uren contract is al eens verlengt en een nieuwe verlenging zou betekenen dat het contract zou omgezet moeten worden naar een vast contract. Een maand voor de verlenging krijgt ze te horen ” dat door interne verschuiving( mensen die pas een contract hebben) er geen plaats meer voor haar is. Hun toekomstbeeld wordt onzeker.

SCHIJNZEKERHEID IS OOK ZEKERHEID.

Voorbeeld 2

winkelierEen kleine zelfstandige winkelier heeft op basis van een nul uren contract, op de drukke tijden in het jaar, Pasen, Kerstmis en de vakantieperiode een vaste winkelbediende.

In de nieuwe wetgeving   moet hij haar ingeval  dat hij tussentijds een beroep op haar moet doen een vast contract aanbieden. Gezien de inkomsten die hij de rest van het jaar heeft is dit niet verantwoord. Dus hij moet hij haar ontslaan of wat bedrijfsmatig niet kan een halfjaar in de WW laten gaan.

SCHIJNZEKERHEID IS OOK ZEKERHEID.

 

Voorbeeld 3

klasDit is misschien wel de bedrijfstak die het hardst wordt getroffen. Het onderwijs.

Een pas afgestudeerde   student van de pabo word door een schoolbestuur geschikt geacht om voor hun inval werk te gaan verrichten. Zij blij, kan ervaring gaan opdoen bij diverse scholen, zelfstandig klassen runnen, en het zelfstandig leerlingen leren kennen.

Heeft al eens een week mogen invallen bij ziekte en bij de bruiloft van een van leerkrachten ook .

En toen…………………………. en toen werd het stil want er kwam geen vierde keer, omdat Den Haag in al zijn wijsheid heeft besloten omdat bij die vierde keer haar een vast contract moet worden aangeboden.

En omdat het voor schoolbesturen in deze tijd gezien de demografische ontwikkeling onverantwoord is om hun personeelsbestanden ook maar op enigerlei wijze uit te bereiden. Krijgen die studenten die dat aangaat geen derde kans.

Beste mensen zomaar wat voorbeelden uit de praktijk waaruit blijkt dat hoe goed het idee ook is, het helaas in de praktijk anders uitpakt.

Vandaar dat wij de motie mede ondertekend hebben en hiermee een krachtig signaal richting de landelijk politiek willen laten gaan.

Want SCHIJNZEKERHEID IS GEEN ZEKERHEID.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws

Reacties zijn gesloten.