Glasvezel buitenaf

Geplaatst op Dit bericht is geplaatst in Nieuws

thAU5M4QY9Voorzitter, wij als Lokaal Dinkelland hechten er heel veel waarde aan dat onze inwoners/bedrijven/instellingen in Dinkelland gebruik kunnen maken van snel internet.

Op dit moment loopt het project “Glasvezel buitenaf” in Dinkelland Oldenzaal en Borne om minimaal 50% van de beoogde adressen aangesloten te krijgen op  glasvezel. En dan met name op die adressen die niet in het bezit zijn van een kabel en/of glasvezelaansluiting.

thOp diverse manieren proberen we zoveel mogelijk de betreffende perceeleigenaren te enthousiasmeren om zich aan te melden voor dit project en dat moet snel gebeuren, want de deadline komt in zicht. We zien het dan ook als een grote kans, en misschien wel een eenmalige en niet te missen kans, om dit binnen hun bereik te krijgen.

We hebben begrepen dat er een aanbod gegaan is naar 96% van onze adressen……maar dat betekent dan ook dat er 4 % verstoken zou blijven; dat is in onze ogen geen goede zaak.

De 4 % wordt al “de witte vlekken” genoemd met andere woorden” De moeilijk bereikbare percelen.

Wij als Lokaal Dinkelland willen dus bij voorkeur geen witte vlekken zien in onze gemeente.

Ik begrijp dat het grootste motief voor Cogas is, dat die percelen moeilijk te bereiken zijn, tenzij er enorme bedragen door de perceeleigenaren zouden moeten worden betaald.

Misschien moeten we niet in problemen denken, maar in oplossingen…

Als…. We de perceeleigenaren de kans geven om door zelfwerkzaamheid buizen in de grond aan te leggen volgens de normen van Cogas,  waar de Cogas dan vervolgens gebruik van zou mogen maken voor de glasvezelaanleg

Als….die buizen dan onder privegronden mogen  komen te liggen van de grondeigenaren, in plaats van onder openbare gronden, waar Cogas normaal gesproken alleen onder wil aanleggen,  waardoor de afstand tot het perceel vele malen geringer, cq goedkoper,  gemaakt kan worden.

Als… we de wethouder op pad sturen om dit voorstel op zeer korte termijn te overleggen met Cogas  en de perceeleigenaren. Haar “alles uit de kast te laten halen” om de gelden die daarvoor nodig zijn te proberen te vergaren bij bijvoorbeeld de provincie,  liggen er wellicht kansen om ook de witte vlekken te voorzien van glasvezel. Onder het mom Samen Sterk!

Immers:

Een agrarisch bedrijf anno 2016 is er enorm bij gebaat om van een snelle internetverbinding gebruik te kunnen maken; sterker nog: van levensbelang om het bedrijf adequaat te kunnen leiden.

Een particulier in het buitengebied is zeer zeker ook  gebaat bij een snelle internetverbinding; immers ook de zorg in de toekomst maakt gebruik van het internet en mensen die veraf wonen hebben dan dus  sneller en beter toegang tot digitale hulp tot hun beschikking dan waar men nu op moet vertrouwen: het koperen draadje… echt niet meer van deze tijd, laat staan van de toekomstige tijd.

Lokaal Dinkelland dient dan ook mede de motie in zoals die zojuist is voorgelezen door dhr Blokhuis en hopen van harte dat ook de andere partijen hierin mee willen gaan en wensen de wethouder Snelheid in Handelen en Overleg toe!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws

Reacties zijn gesloten.