DUURZAAMHEID IN DINKELLAND
·
Het streven naar duurzame
milieuoplossingen staat hoog op onze agenda
Lokaal Dinkelland wil dat ook op het niveau van de gemeente Dinkelland wordt
gewerkt aan duurzaamheid in vele facetten. We hebben de overtuiging dat de
kwaliteit van leven die de volgende generaties gaat meemaken voor een
belangrijk deel zal worden bepaald door de inspanning die de huidige generatie
zich oplegt om de wereld te beschermen. Beschermen door noodzakelijke
maatregelen te nemen op het gebied van milieu, duurzaamheid en vergroening. Verantwoord omgaan met grondstoffen maakt deel uit van die
maatregelen. We leggen ons niet neer bij het gegeven dat we als gemeente
Dinkelland maar een (piep)kleine partij zijn in die strijd om bescherming te
bieden. Lokaal Dinkelland zet duurzaamheid hoog op de agenda. Lokaal Dinkelland is voorstander van lokale energie coöperaties
waarbij inwoners zich samen inzetten om de doelstellingen van de RES 2030 en
2050 te behalen.
·
Ondersteuning van initiatieven van
inwoners
We zijn er trots op dat ook in Dinkelland al initiatieven vanuit
de bevolking zijn gestart. Energieneutraal Noord Deurningen, Greuner Weerselo
en IJskoud zijn voorbeelden die meer opvolging verdienen. En die opvolging
willen we faciliteren door subsidies uit het gemeentelijk duurzaamheidsfonds,
begeleiding in wet- en regelgeving en door ambtelijke ondersteuning. Zo kan de
gemeente Dinkelland een essentiële rol spelen in de strijd tegen
klimaatverandering en het leven in Dinkelland voor ons allemaal een duurzaam
karakter te geven.
· De Regionale Energie Strategie; wat is dat en wat betekent dat voor Dinkelland
De Regionale Energie Strategie (RES) is een door het rijk opgelegde regeling aangaande de energietransitie. Zo moet in 2030 50% van de energiebehoefte via een duurzame opwekking worden verkregen. In 2050 zou dat 100% moeten zijn en daarmee is ook de gemeente Dinkelland dan energie neutraal. Onderdeel van de regeling is dat gemeentes de eerste stappen moeten zetten om te komen tot duurzame opwekking van energie en dat gerealiseerd met “zon en wind”. Dinkelland heeft zich voor deze transitie verenigd met Losser, Oldenzaal en Tubbergen. Lokaal Dinkelland heeft er tot op heden voor gepleit, dat de duurzame opwekking niet moet worden verkregen via grote windturbines en grote zonnevelden op agrarische gronden. In ons kleinschalige natuurrijke landschap vindt Lokaal Dinkelland dat niet passend.
· Welke alternatieven zijn er om de energietransitie te laten slagen?
Lokaal Dinkelland zet in op vermindering van energieverbruik, met name door isolatiemaatregelen en het stimuleren van aanleg van zonnepanelen op alle daken die daarvoor geschikt zijn. Maar ook moet werk worden gemaakt van het stimuleren van alternatieve energiebronnen zoals waterstofproductie, gasgebruik door middel van mestvergisting uit lokale productie en zoeken naar geothermische warmtebronnen voor collectieve wijk-energieplannen. Het uitbreiden van het aantal oplaadpunten voor auto’s vormt een belangrijke schakel in de overgang van gebruik van fossiele brandstof naar elektrisch rijden. Particuliere initiatieven die bijdragen aan de energietransitie willen we nadrukkelijk ondersteunen.
· We willen de leefomgeving goed overdragen aan de volgende generatie
Lokaal
Dinkelland streeft naar een circulaire economie; in zowel industrie als
landbouw. Gébruik van grondstoffen i.p.v. vérbruik. De scheiding van
afvalstromen is daarbij essentieel. Betere voorlichting over en begeleiding in
afvalscheiding is daarbij van wezenlijke betekenis. Op het gebied van milieu
zijn wij vóór het afschaffen van het gebruik van kunstmatige
bestrijdingsmiddelen en het bevorderen van biodiversiteit en circulaire
landbouw.
De komende raadsperiode zal de energietransitie een maximale inzet vragen van de gemeente, het bedrijfsleven, de agrariërs én de inwoners. Een goede samenwerking op basis van respect en begrip tussen alle partijen is daarbij onmisbaar. Lokaal Dinkelland wil zich inzetten voor het slagen van die samenwerking door de gemeente daarbij een leidersrol te geven. Lokaal Dinkelland is zich ervan bewust dat niet elke maatregel of te nemen stap, populair zal zijn.
· Behoud en herstel landschap
Wij willen het behoud en herstellen van karakteristieke houtwallen en landschapselementen bevorderen. Dit kunnen wij niet realiseren zonder samenwerking met de agrarische ondernemers. Behoud en herstel zullen ook een positieve bijdrage leveren aan het tegengaan van hittestress en het toerisme bevorderen.
· Tegengaan van gevolgen klimaatverandering
De afgelopen jaren was het te nat, te droog en te heet en daarom moeten adequate maatregelen worden genomen. Het gescheiden afvoeren van hemelwater en bij voorkeur vasthouden in de omgeving is zo’n maatregel. Het grondwater ter plekke blijft daarmee op niveau. Door het planten van meer groen kan hittestress worden voorkomen en wordt een bijdrage geleverd aan meer biodiversiteit. Het stimuleren van landeigenaren tot het beplanten van delen van hun land met bloemen en planten die dieren en insecten aantrekken hoort daarbij. Het herstellen van houtwallen maakt deel uit van onze plannen. In de waterbehoefte van de landbouw willen we voorzien door in samenspraak met het Waterschap waar dat mogelijk is meer water vast te houden in agrarisch gebied.