Voorzitter de nieuwe drank en horeca wet is per 1 januari 2013 in werking getreden en 2 zaken die daar uit springen zijn de minimum leeftijd van alcohol gebruik en koop is verhoogd naar 18 jaar en op dat punt dient de gemeente de handhaving ter hand te nemen per 1 januari 2014. Weliswaar was de gemeente bij heel veel zaken betreffende de drank en horeca al de vergunningverlener en de handhaver maar de wijzigingen zijn dusdanig dat er een nieuwe verordening moet komen. En die ligt dus nu voor ons.
Een verordening moet zo zijn opgesteld dat het helder is wat wel en niet mag, dat er zo weinig mogelijk uitzonderingen zijn, zo weinig mogelijk regels, geboden en verboden.( denk aan minder overheid meer samenleving) en het moet goed handhaafbaar zijn.
Als je dan deze verordening door neemt dan zijn er een paar artikels die daar niet aan voldoen als eerste artikel 3 daarin wordt aangegeven dat er in de horeca geen happy hours ed. mogen worden gehouden en dat in de detailhandel geen drank mag worden verkocht voor minder dan 60% van de normale prijs. Wat het laatste betreft komt dat niet voor, de prijs is in praktische zin nooit lager dan 70% van de normale prijs dus een overbodige regel. Wat betreft de zogenaamde happy hours daarvan kan gezegd worden dat ze bijna nooit meer voorkomen en dus ook overbodig is om op te nemen.
Voor beide geld trouwens dat het heel moeilijk handhaafbaar, maar voor ons is het allerbelangrijkst dat we graag zien dat de ondernemers hun eigen verantwoordelijkheid nemen en dat gebeurd ook nu al en dan is het enigszins provocerend om dan ook nog als gemeente op die punten ge en verboden vast te leggen.
Een ander belangrijk punt in de verordening zijn de aanvullende bepalingen voor paracommerciële instellingen. Op zich zijn we het eens met de bepalingen alleen 2 dingen willen we wat meer duidelijkheid in hebben. Op de eerste plaats wat voor feest mag er wel in een kantine of kutuurhus en wat niet. Geen bruiloften verjaardagen bedrijfsfeesten ed. maar wel alles wat met de instelling te maken heeft, zoals daar zijn toneel voorstellingen, gala’s,ik hou van Holland evenementen, koffietafels recepties jaarlijkse vrijwilligers avonden met andere woorden bijeenkomsten die wel direct verband houden met de doelstelling van de rechtspersoon. Maar ga dan ook geen uitzondering maken zoals in artikel 7 staat vermeld want a dat is zeer arbitrair maar ook moeilijk te handhaven en je loopt het risico dat de plaatselijke kantinebeheerder eens in de zoveel tijd met een abraham achter op de fiets naar de kantine gaat. Duidelijkheid geven. Geen feest in een kantine die niets met die instelling te maken heeft.
Eigenlijk voorzitter is een dergelijke verordening een noodzakelijk kwaad, je zou hem niet nodig moeten hebben en zeker als het gaat om jongeren tot 18 jaar is het veel belangrijker om iedereen bewust te maken van de gevaren van teveel alcohol en vooral te vroeg en daar is de wet voor bedoeld. De portefeuillehouder gaf in de commissievergadering ook al aan dat in de loop van volgend jaar er beleid zal worden gemaakt ten aanzien van het bewustwordingsproces aangaande overmatig alcoholgebruik en de gevolgen daarvan. Dat steunen wij van harte en dat willen we graag onderstrepen door een motie in te dienen samen met alle fracties op een na. Graag zou ik aan het eind van deze termijn die willen gaan voorlezen.