Bouwgrond in Dinkelland goedkoper

Geplaatst op Dit bericht is geplaatst in Media

Uit : TC-Tubantia 9 december 2010

bouwgrondDENEKAMP – De prijzen van bouwgrond in de gemeente Dinkelland gaan na 1 januari om laag. Dat blijkt uit de zogeheten grondprijs brief die het college van B en W deze week heeft vastgesteld.

Met name in het bestemmingspan Brookhuis in Ootmarsum profiteren aspirant-bouwers. Want de vierkante-meterprijs voor vrijstaande woningen gaat daar omlaag van 275 euro (exclusief BTW) in 2010 naar 245 euro in 2011. Dat wil zeggen: voor een vrijstaande woning aan de Poolboer moet nog wel 270 euro worden betaald. Dat verschil wordt veroorzaakt door de mooiere ligging van de kavels c.q. huizen.

Het is voor het eerst dat de gemeente Dinkelland hierin een verschil in aanbrengt in prijs.
Volgens verantwoordelijk wethouder Alfons Steggink is dat ook niet meer dan logisch. Want: ,,Als je een huis verkoopt, beur je ook meer voor een huis met een fraai uitzicht dan oor een huis met een minder mooi uitzicht”.

Voor kavels voor twee onder één kap-woningen in plan Brookhuis gat de meterprijs van 245 naar 210 euro.
De grondprijs voor vrijstaande woningen in het bestemmingspaln Pierik in Denekamp blijft net als dit jaar op 245 euro. De prijs voor kavels twee onder één kap-woningen daalt hier van wel: van 225 naar 210 euro.
De grond in het Reestman in Weerselo wordt volgend jaar ook goedkoper. Voor vrijstaande woningen gaat er 20 euro af: van 240 naar 220 euro en voor twee onder één kap-woning gaat de grondprijs van 225 naar 200 euro.
Gemeentesecretaris Alex Damer spreekt tegen dat er sprske is van een daling van de grondprijs. Hij praat liever over “prijsdifferentiatie”. ,,Want de prijzen voor de goede locaties zijn nauwelijks gedaald” aldus Damer. ,,En dat heeft dus alles te maken met de marktwerking.” Dat is ook de achterligende gedachte van de aanpassing van de grondprijzen in Dinkelland.

Het college wil dat er marktconforme prijzen worden betaald voor de grond.
Dat was ruim twee jaar geleden ook de insteek van een motie van Lokaal Dinkelland toen nog oppositiepartij.
Daarnaast wilde toenmalig oppositieleider Alfons Steggink van drie verschillende partijen c.q. makelaars advies waarop de grondprijs werd gebasseerd.
De motie haalden het niet. Maar aangezien Lokaal Dinkelland nu wel in het college zit, kon Steggink nu dus zijn eigen motie wel uitvoeren.

Het advies over de grondprijzen Snelder-Zijlstra – tot vorig jaar de enige makelaar – Deterink en Kronhoff-Pullen. De aanpassing van de grondprijzen betekent minder inkomsten en dat heeft ook gevolgen voor het gemeentelijk grondbedrijf. ,,Depositie daarvan wordt minder sterk” aldus burgemeester Roel Cazemier, ,,maar na recente herijking vanwege de crisis blijft de situatie gezond.”
Wethouder Steggink wijst erop dat het jaarlijks bedrag uit het grondbedrijf voor dekking van de begroting ‘voor de komende tien jaar is gegarandeerd’.
De prijzen voor de grond op bedrijventerreinen blijven ongewijzigd. Bestaande koopovereenkomsten worden door het recente besluit van het college van B en W niet gewijzigd. Dat is wel het geval wanneer kandidaat-kopers de koopovereenkomst nog niet hebben geretouneerd. Die profiteren van de nieuwe prijzen.

Dit bericht is geplaatst in Media

Reacties zijn gesloten.