Draagvlak voor gemeentefusie

Geplaatst op Dit bericht is geplaatst in Media

Uit : TC-Tubantia 16 maart 2011

DENEKAMP/TUBBERGEN – Een fusie van de gemeenten Dinkelland en Tubbergen is een stuk dichterbij gekomen nu de gemeenteraden dinsdagavond akkoord zijn gegaan met een notitie betreffende nauwe samenwerking. Alleen het CDA in Tubbergen ziet niets in een fusie.

De gemeenteraad van Dinkelland ging juichend akkoord met een vergaandecazemier-stegers samenwerking met de gemeente Tubbergen eventueel uitmondend in een fusie van beide gemeenten. De conclusie was eensluidend, de samenwerking is nodig om niet achterop te raken. Met een totaal inwonertal van boven de 40.000 inwoners blijft de nieuw te vormen gemeente in de ‘eredivisie’ spelen. „Er worden duidelijke piketpalen geslagen”, zei fractievoorzitter Jos Johannink van Lokaal Dinkelland, ‘een fusie is de meest duurzame manier van samenwerking.” De fractie legt de nadruk op de jaarlijkse evaluatie. Johannink: „Dat moet geen loze kreet zijn, want het bepaalt het draagvlak.”

De vrijwilligheid van de samenwerking spreekt de raad aan. Dit keer niet een fusie, die van bovenaf (rijk en provincie) wordt opgelegd, maar die vanaf de basis ontstaat. Dinkelland en Tubbergen passen bij elkaar, zei fractievoorzitter Christel Demmer van de VVD. „Als jongvolwassene zoekt Dinkelland verkering, Tubbergen is een goede partij.” Voor Ilse Duursma (CDA) is het eigenlijk niet meer dan vanzelfsprekend dat Tubbergen en Dinkelland met elkaar verder willen. Het CDA pleitte voor een goede communicatie met de burger. „Want daar doen we het voor.” Jan ter Schegget van de PvdA noemde een fusie een logische stap van de samenwerking. „We moeten het lef hebben de laatste stap te maken”, hield hij de raad voor. Zo ver ging Lokaal Dinkelland als collegepartij (nog) niet. „We moeten gas geven als de fusie voordelen oplevert en op de rem trappen als dat niet zo is. Maar ook de stekker kan er nog uit.”

Het CDA in Tubbergen is niet tegen samenwerken maar fel tegen een fusie. „We moeten trots zijn op onszelf. Als kleine gemeente redden we het best wel. Dat heb ben we altijd nog gedaan”, zei fractievoorzitter Peter Kooiker. Het CDA is ook niet gelukkig met de manier waarop de samenwerking nu tot stand moet komen. De samenwerkingsnotitie is als het ware toegeschreven naar een fusie, merkte Kooiker op. Burgemeester Mervyn Stegers vond het jammer dat de raad niet eensgezind was. „Dat moet eigenlijk wel bij dit soort voorstellen.” Zijn collega Roel Cazemier van Dinkelland prees de fracties in zijn raad om hun besluit.

Dit bericht is geplaatst in Media

Reacties zijn gesloten.