‘Geen luchtkasteel op drijfzand’

Geplaatst op Dit bericht is geplaatst in Media

Uit : TC-Tubantia 30 maart 2011

DENEKAMP Het ziet er, na de raadsvergadering van dinsdagavond, waarin gesproken werd over een pakket bezuinigingen van bijna 3 miljoen euro, nog niet naar uit dat volgend jaar het eerste startschot zal vallen in een nieuw 50 meter zwembad in Denekamp.

De raad droeg het college van B en W op een nieuw onderzoek uit te laten voeren naar de haalbaarheid van de plannen. In de vergadering van 28 juni, waarin ook andere knopen ten aanzien van de bezuinigingen moeten worden doorgehakt, zal duidelijk worden of het zwembadplan de eindstreep haalt. Er werden dinsdagavond door de twee grootste fracties (Lokaal Dinkelland en CDA) overigens behoorlijke kritische kanttekeningen geplaatst bij het plan van de initiatiefgroep De Dinkel. „De initiatiefnemers willen op de kapitaalmarkt 11 miljoen euro lenen tegen 3 procent. Dat is een utopie”, zei bijvoorbeeld fractiewoordvoerder Jos Johannink van Lokaal Dinkelland. Een afschrijving van het complex in 30 jaar vond hij ook te rooskleurig. „Ik heb in de 25 jaar die ik politiek actief ben al vier nieuwe zwembaden voorbij zien komen. Laten we geen luchtkasteel op drijfzand bouwen”, waarschuwde hij. Fractievoorzitter Ilse Duursma van het CDA noemde het rapport van de initiatiefgroep onvoldoende voor besluitvorming. Via een raadsbreed amendement werd om het aanvullende onderzoek gevraagd.

Bij de bibliotheek kan opgelucht adem worden gehaald. De korting van 50 procent wordt gehalveerd. Daar staat tegenover dat er prestatieafspraken moeten komen en dat de bibliotheek meer inkomsten moet verwerven. Daarnaast is een eis dat de vier vestigingen overeind blijven. Een amendement met deze strekking van het CDA werd gesteund door Lokaal Dinkelland. VVD en PvdA waren tegen.

Er was ook een amendement aangaande de subsidie aan de muziekschool. Het daadwerkelijk aantal aangemelde jeugdleerlingen tot 17 jaar wordt gesubsidieerd. De leiding van de muziekschool kreeg nog wel een draai om de oren van Jos Johannink van Lokaal Dinkelland. „Wat gebeurd is met de te veel betaalde en niet teruggestorte subsidie tart elke beschrijving en is onacceptabel.” Maar de hele raad was het er over eens, het muziekonderwijs mag niet verdwijnen.

Het college kreeg verder de opdracht een plan te maken voor verlaging van de gemeentelijke lasten voor sportvoorzieningen met 282.000 euro. Mogelijkheden van privatisering en aanleg van kunstgrasvelden moet worden onderzocht. Een dekkingsgraad van 60 procent voor de sportvoorzieningen is voorlopig een streefpercentage.

Amendementen van de VVD 100 procent te bezuinigen op onderhoud openbaar groen en te stoppen met ontwikkelingssamenwerking haalden het niet.

Dit bericht is geplaatst in Media

Reacties zijn gesloten.