‘Géén overhaaste stappen naar fusie’

Geplaatst op Dit bericht is geplaatst in Media

Uit : TC-Tubantia 18 september 2012

DENEKAMP – De boodschap van in elk geval een grote meerderheid van de raad was dinsdagavond glashelder: beslist géén overhaaste stappen nemen op weg naar een mogelijke totale fusie van Dinkelland en Tubbergen.

Dat de ambtelijke organisaties per 1 januari één geheel worden is voorlopig meer dan genoeg. Eerst zullen de gemeenteraden zich nog over een fusie moeten uitspreken. En dan pas zal er draagvlak bij de bevolking gecreëerd moeten worden. “We moeten alle verdere stappen in de juiste volgorde nemen”, benadrukte fractieleider Jos Johannink gisteravond in een onverwachte discussie naar aanleiding van het aangaan van een gemeenschappelijkle regeling ten behoeve van de vorming van één ambtelijke organisatie. Hij toonde zich ‘verrast en zelfs verbijsterd’ door het standpunt dat de fractie Bos-Maathuis plotseling innam.

Voor de tweemansfractie ging het allemaal niet snel genoeg. Woordvoerder Willem Bos wilde in eerste instantie zelfs tegen alleen de ambtelijke eenwording stemmen; als het aan hem en Fons Maathuis lag, moesten beide gemeenten volgend jaar al meteen werk maken van een totale fusie hetgeen tot grote besparingen zouden kunnen leiden. “Het draagvlak onder de bevolking is er.” Eerder al had de VVD-fractie bij mondde van Christel Demmer-Munster laten weten dat de ‘focus’ nu gericht moet worden op het ‘bestuurlijke spoor’ en dat er maatschappelijk draagvlak bij de inwoners moet worden gecreëerd door hen op de hoogte te brengen van alle voordelen van een fusie. “We moeten hard werken aan de externe communicatie zodat de mensen zich weloverwogen kunnen uitspreken.” Wat haar betreft gebeurt dat in een referendum. De VVD en Bos-Maathuis stonden alleen. CDA-woordvoerder Edo van Bree zei eerst eens rustig te gaan kijken hoe de ambtelijke samenwerking verloopt.

josJos Johannink zei het meer expliciet: “Als Lokaal Dinkelland zijn we absoluut nog niet toe aan een fusie. We zijn niet tegen, alleen hebben we het er nog nooit over gehad. Er komt ooit een natuurlijk moment dat we zeggen: er komt een fusie.” Burgemeester Roel Cazemier zei dat de gemeente klaar zal zijn voor de organisatie van een eventueel referendum. Maar: “Een onderzoek naar draagvlak kan ook op een andere manier.” De boodschap van in elk geval een grote meerderheid van de raad was gisteravond glashelder: beslist géén overhaaste stappen nemen op weg naar een mogelijke totale fusie van Dinkelland en Tubbergen. Dat de ambtelijke organisaties per 1 januari één geheel worden is voorlopig meer dan genoeg. Eerst zullen de gemeenteraden zich nog over een fusie moeten uitspreken. En dan pas zal er draagvlak bij de bevolking gecreëerd moeten worden. “We moeten alle verdere stappen in de juiste volgorde nemen”, benadrukte fractieleider Jos Johannink gisteravond in een onverwachte discussie naar aanleiding van het aangaan van een gemeenschappelijkle regeling ten behoeve van de vorming van één ambtelijke organisatie.

Dit bericht is geplaatst in Media

Reacties zijn gesloten.