Zwembad: uitstel executie of nieuw perspectief?

Geplaatst op Dit bericht is geplaatst in Media

Uit TC/Tubantia 16-11-2012: Analyse door Alphons Weierink:

Opnieuw heeft de gemeente Dinkelland de besluitvorming over het sportcentrum vooruitgeschoven. Maar biedt de extra speeltijd ook nieuwe kansen?

 

Pim Koegler krijgt het druk de komende maanden. De VVD-wethouder moet er immers voor zorgen dat er uiterlijk begin vijf opties op de tafel liggen voor de toekomst van het sportcentrum Dorper Esch. Aan de gemeenteraad vervolgens de taak een definitieve keuze te maken en een besluit te nemen.

Dat had deze week al moeten gebeuren. Maar de wethouder vroeg extra tijd om ook de mogelijkheid te kunnen onderzoeken om te gaan samenwerken met Nordhorn. En die tijd krijgt hij vooral van zijn eigen fractie en van Lokaal Dinkelland. De coalitie houdt daarmee wijselijk de gelederen gesloten. Het argument van Koegler snijdt echter niet al te veel hout. Want noch Denekamp, noch Nordhorn zit te wachten op een nieuw gezamenlijk sportcentrum op de grens. Nog los van de kapitaalvernietiging. Het heeft er daarom alle schijn van dat de wethouder tijd heeft gekocht om dat te doen wat hij eigenlijk al had moeten doen.

Alle (on)haalbare opties helder in beeld te brengen. En die opties zijn naast Nordhorn: nieuwbouwplan initiatiefgroep; renovatieplan consortium Niehof en Morsink; plan private ondernemer én de sluiting van het recreatiebad. De vraag dringt zich op waarom hij dat in de afgelopen maanden nog niet heeft gedaan. Al beroept hij zich erop dat hij precies heeft gedaan wat de raad vroeg. En dat hij om de bezuinigingen re realiseren met de sluiting van het recreatiebad op de proppen kwam. Maar dat ligt zeer gevoelig in Denekamp, zo bleek, en dus voor de politiek – een brug te ver. Voor de oppositie CDA, PvdA en Bos/Maathuis is dat al om electorale redenen onbespreekbaar.

Maar belangrijker is dat Lokaal Dinkelland volgens woordvoerder Nicky Bijen klaarblijkelijk nog altijd ‘kansen’ ziet. Koegler weet nu heel goed waar hij aan toe is. Hij zal in juni met de billen bloot moeten en met een duidelijk voorstel bij de raad moeten komen. Want vooral voor Lokaal Dinkelland is die extra speeltijd dan onherroepelijk voorbij. Zo liet Bijen wel doorklinken. Want het exploitatietekort op het zwembad bedraagt liefst 25.000 euro per week. Dat kan niet langer zo doorgaan, ook al moet het recreatiebad worden opgeofferd. Of het uitstel van de besluitvorming uitstel van executie is, zal moeten blijken.

De winst is vooralsnog dat het recreatiebad nog niet wordt gesloten. Dat is een schrale troost als in juni blijkt dat het alsnog dicht moet omdat er geen alternatieven zijn. Maar als Koegler wel met het ei van Columbus komt dan is het uitstel achteraf alleszins waard geweest.

Dit bericht is geplaatst in Media

Reacties zijn gesloten.