Voorstel inzake het vaststellen van het beleidsplan “Omzien naar elkaar”

Geplaatst op Dit bericht is geplaatst in Nieuws

hhVoorzitter: De invoering van de 3 decentralisaties is een grote klus. Vooral omdat de invoering, net als alle decentralisaties, gepaard gaat met een grote bezuiniging vanuit Den Haag. 
Een bezuiniging waarvan de omvang lang onduidelijk is gebleven. En ook de regelgeving en wetgeving is nog steeds niet volledig duidelijk. Terwijl Den Haag wel verwacht dat gemeenten per 1 januari 2015 klaar zijn om de taken over te nemen.

In samenwerking met de gemeente Tubbergen en de 14 Twentse gemeenten is er door het voorgaande en huidige college hard gewerkt om de klus te klaren. 
Toch zijn er nog veel open eindes en vraagtekens: blijft de zorg op niveau, valt het binnen de financiële kaders, wordt er niet te veel van de vrijwilligers, mantelzorgers en burgers in het algemeen verwacht? Kunnen we voldoende “Omzien naar elkaar”, zodat er geen mensen tussen het wal en het schip raken?

Daarom is het noodzakelijk dat de raad een vinger aan de pols kan houden. Toegezegd is dat de raadklankbordgroep 3 decentralisaties in stand wordt gehouden. Maar ook via raadsberichten wil Lokaal Dinkelland op de hoogte blijven van ontwikkelingen.

De communicatie naar burgers, verenigingen e.d. moet goed doordacht zijn. Heldere communicatie vanuit de gemeente zorgt er voor dat onzekerheid wordt weggenomen; anderzijds moeten burgers ook weten waar ze met hun vragen en zorgen terecht kunnen. De communicatie die kant op moet ook helder en duidelijk zijn.

hh3Voorzitter,
Lokaal Dinkelland staat volledig achter het principe “versterken en eigen kracht”. Daarom ook staan we volledig achter de voorgestelde wijzigingen t.a.v. de Huishoudelijke Hulp.

We moeten niet betuttelen, maar de zorgaanbieder moet aan de keukentafel met de zorgvrager in gesprek om te kijken wat er aan Huishoudelijke Hulp nodig is. Cliënten moeten hierin zelf een keuze hebben en aan kunnen geven wat zij gedaan willen hebben. We willen graag van de wethouder de garantie dat deze flexibiliteit in optimale vorm, natuurlijk binnen het beschikbaar gestelde gezinsbudget, blijft bestaan. 

Voorzitter,
Lokaal Dinkelland vindt dat we met deze nota goed op weg zijn om op 1 januari 2015 een goede start te maken.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws

Reacties zijn gesloten.