Schriftelijke vragen aan het college: Betreft: Reserveringskosten Regiotaxi

Geplaatst op Dit bericht is geplaatst in Vragen

a1Aanleiding:
Berichtgeving omtrent de toeslag die gebruikers van de Regiotaxi moeten betalen voor een reservering na 21.00 uur voor een rit op de volgende dag.

Per 1 juli zijn de nieuwe contracten voor de Regiotaxi ingegaan. De gemeente Dinkelland heeft daarvoor samen met de andere Twentse gemeenten een aanbesteding gehouden.

Via de media vernemen wij dat een gebruiker van de Regiotaxi die een reservering maakt voor de taxi op de dag voor vertrek na 21.00 uur of dezelfde dag van het vertrek, 3 euro betaalt bovenop het reguliere tarief. Voorheen kon je, zonder extra kosten, tot een uur voor het gewenste tijdstip een rit reserveren.

Vraag 1:
Geldt dit ook voor gebruikers van de Regiotaxi in de gemeente Dinkelland?

Bij de volgende vragen gaan we ervan uit dat de toeslag ook geldt voor gebruikers van de Regiotaxi in de gemeente Dinkelland.

Vraag 2:
Is dit nieuw beleid?

Vraag 3:
De extra kosten voor de gebruikers van de Regiotaxi, die op het vervoer zijn aangewezen, zijn voor zover wij kunnen nagaan, geen uitvloeisel van vastgesteld beleid van de gemeenteraad.
Klopt dit?

En indien wij dit wel als Raad zo hebben vastgesteld, willen wij graag gedetailleerd weergegeven hebben waar, wanneer wij dit hebben vastgesteld en hoe dit geformuleerd is.

Vraag 4:
Wie heeft deze kostenverhoging bedacht en waarom?

Lokaal Dinkelland vindt dat deze reserveringskosten niet bijdragen aan het normaal meedoen in de samenleving van de doelgroep. Ook voor hen, die op het taxivervoer zijn aangewezen, is een zekere mate van vrijheid in reisgedrag gewenst. Wie een spontane reis wil gaan maken en zowel vervoer op de heen- als terugweg nodig heeft, is zo al gauw zes euro kwijt!
De gemeente Enschede, zo hebben wij kunnen lezen in Tubantia van afgelopen zaterdag, heeft de toeslag tijdelijk teruggedraaid, omdat de verordening Maatschappelijke Ondersteuning onvoldoende grondslag biedt om de toeslag te kunnen heffen.

Vraag 5:
Hoe is dit in Dinkelland geregeld en biedt onze verordening wel voldoende grondslag?

Vraag 6:
Kan Dinkelland de regeling ook voorlopig stopzetten? En bent u bereid om dit te doen?

Vraag 7:
De Regiotaxi bestaat al vele jaren als een gedeelde taxidienst en pas nu wordt er een reserveringstoeslag ingevoerd. Waarom pas nu en hoe is dit in de nieuwe aanbestedingsregels verwerkt?

Fractie Lokaal Dinkelland

Dit bericht is geplaatst in Vragen

Reacties zijn gesloten.