Voorstel inzake vaststelling bestemmingsplan “Denekamp, Aveskamp”

Geplaatst op Dit bericht is geplaatst in Nieuws

avesVoorzitter, Vandaag worden we gevraagd om voor het bestemmingplan Boerderij Aveskamp te kiezen. Kort samengevat vraagt u om de boerderij die er nu staat in een recreatiegebied te slopen en er een bestemming op te geven om 3 grote villa’s te bouwen.

Boerderij Aveskamp. Bij mijn weten is dit 1 boerderij toch? Want als ik het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan naast elkaar leg constateer ik toch verschillen of praat men hier over verschillende boerderijen? In het beeldkwaliteitsplan dat door een externe partij is gemaakt staat namelijk over de boerderij; Het gebouw is in zoverre goed onderhouden. De bouwkundige staat van de boerderij is echter wel slecht. Het erf en omliggen weilanden zijn steeds goed onderhouden geweest. Het aanzicht van de locatie is momenteel aantrekkelijk, maar in het bestemmingsplan, wat u zelf heeft gemaakt staat; De oude boerderij op locatie Aveskamp is in staat van verval en omliggende gronden worden niet onderhouden. Het is maar net hoe je er tegen aankijkt en welke kant je het op wilt sturen.

Tja en wat moet je met zo’n oude boerderij? We mopperen de hele dag over oud hotel Kampbeek, maar zelf heeft de gemeente nooit geïnvesteerd of onderhoud gepleegd bij de betreffende boerderij. Was dat wel gebeurt, dan hadden we wellicht akkoord kunnen gaan met de in 2006 aangevraagde kinderboerderij, of wellicht had de scouting hier toch wel hun heil kunnen vinden zoals uit eerder plannen en aanvragen blijkt. Nee, het standpunt van de gemeente stond al vast. Hier gaan we huizen bouwen en daarom wijzen we de rest allemaal af. Vorige week in de de raadscommissievergadering gaf u aan dat u open stond voor alle initiatieven die er maar komen. Vreemd dan ook dat ik vorige week van een aanvrager, die (meneer steggink kan zich vast nog herinneren dat ik naar de weg heb gevraagd die de aanvrager moest bewandelen voor aankoop aveskamp) heb vernomen dat ze vorige jaar met een plan, een rendabel plan notabene zijn weggestuurd, met de reden dat het allemaal al verzegd was en dat er woningbouw zou komen. Een plan met alles erin wat prima had gepast op deze locatie. Een woning,  kinderboerderij en speciale zorg voor gehandicapten. Compleet financieel haalbaar, maar nee. Het plan woningbouw stond klablijkelijk al klaar en daar was niets meer tussen te krijgen. En zo hebben we van meer aanvragers vernomen dat hun de deur is verwezen. Een gemiste kans.

Gelukkig heeft de oproep van Mevr. Anita ten dam wel zin gehad en hebben we vanmorgen een brief ontvangen van een groep mensen die graag samen de schouders eronder willen zetten. Voorzitter, is dit niet fantastisch ? Sportverenigingen, scholen, zorginstellingen, architecten en omwonenden willen graag in overleg om dit samen op te pakken, te ontwikkelen en een plan te bedenken voor een plan dat gedragen wordt, en ze zijn er samen van overtuigd dat hier iets moois uit kan komen, en daar ben ik ook van overtuigd. Samen de schouders eronder. Prachtig.

En wellicht is het ook aan uw aandacht ontsnapt, maar de Boerderij Aveskamp staat ook nogeens in een recreatiegebied. Diverse sporten worden hier beoefend, Tennis, schaatsen, vissen, jeu de boule, schieten. Men kan hier prachtig wandelen en nu, aan de rand van dit recreatiegebied wilt u de bestaande boerderij die wellicht voor allerlei andere doeleinden nog gebruikt kan worden inwisselen voor woningen. Woningbouw op een recreatiegebied!!  Voorzitter, We praten hier dus niet zomaar over een stuk grond ergens in Dinkelland waar een boerderijtje plaats moet maken voor een aantal huizen. Nee, integendeel. Een prachtige plek en met bijna 500 zienswijzen blijkt overduidelijk dat er veel rumoer is over deze plek.

En of hier een kinderboerderij, een zorgboerderij, een bad en breakfast, een verzamelgebouw van diverse verenigingen of iets anders moet komen, is niet aan ons. Maar aan de inwoners of de initiatiefnemers.

s620x620_noordhoff_22198_PW78BRY1Onze gemeente is er maar druk mee. Burgerparticipatie, Dinkelland 2030, maar nu kunnen we in het kader hiervan wat doen,  en wat doen wij? Niets, niks meedenken. Waarom is er geen contact geweest met de omwonenden  en de naastgelegen verenigingen bijvoorbeeld. U neemt wel de moeite om een makelaar in armen te nemen en die gaf aan, zo bleek vorige week in de raadscommissie, dat het een hele goede aanvulling is, vooral op die plek om veel ruimtelijke kwaliteit te kunnen toevoegen dmv woningbouw. Dat is ook niet gek dat een makelaar dat zegt. Wat zou een makelaar zeggen van een woning midden op het Hulsbeek? Juist, ook een perfecte plek. Maar waarom steekt u wel energie in makelaars maar heeft u geen energie gestoken om contact te leggen met andere instanties. Geef die instanties dan ook de ruimte om met ideeën te komen en treed in contact met ze om wellicht voor deze plek een andere bestemming te zoeken dan alleen woningbouw.

De visie zoals omschreven in Mijn Dinkelland 2030 waar we het allemaal mee eens waren, ook het CDA, de VVD en ABD stellen we dat we de inwoners zelf mee willen laten denken over de toekomst van hun woon-, werk en leefomgeving. Exact wat hier wordt gevraagd door de inwoners. Laat deze kans nu niet lopen. Er zijn al insprekers geweest met als gevolg dat zich een hele groep heeft nu hebben gezegd dat ze samen naar een oplossing willen zoeken. Het enige wat we ze moeten geven is tijd. We vragen geen uitstel van 10 jaar, geen 5 jaar. 1 jaar voorzitter.

Daarom voorzitter wil ik graag met uw goedkeuring de volgende motie voorlezen,

Dit bericht is geplaatst in Nieuws

Reacties zijn gesloten.